PHOTOPROJECT ALZHEIMER

'Alzheimer'

Photoproject van Sjaak Verboom

Voor het Photoproject 'Alzheimer' maak ik portretten van mensen met dementie door een kledingstuk van hen te fotograferen.

Ik fotografeer enkel kleding, geen gezichten.

Idee is dat iemand op een bepaalde manier ‘aanwezig’ is en blijft in de kleding die hij/zij graag draagt of droeg. Daarom vinden mensen het vaak moeilijk om kleding van een gestorven geliefde weg te doen. De geliefde is ergens nog aanwezig in die kleding terwijl zij er niet meer is.


Johannes van Damascus schreef: ‘Ik heb vaak geliefden gezien die de kleren van hun geliefde aankijken, ze omhelzen met hun ogen hun lippen, alsof het kledingstuk de geliefde was….’


Hierin zie ik een parallel met mensen met dementie, zij zijn er nog wel maar ergens ook al niet meer.

Ik geloof dat door uitsluitend met kleding te werken een teder beeld ontstaat van de mens die getroffen is door dementie.

De kleding fotografeer ik in een leegstaand huis. Een plek waar veel herinneringen huizen, maar die zijn niet meer tastbaar. Een verkleurde plek op het behang verwijst naar een schilderij of een kast, maar die voorwerpen zelf zijn verdwenen.

Slijtplekken aan een deurpost herinneren aan zoveel aanrakingen, maar welke handen, gezichten en momenten daarbij hoorden is niet meer te achterhalen.

Het verleden is ontoegankelijk geworden.


De foto's zijn gepubliceerd in de oudejaarsbijlage van het dagblad Trouw, dec 2019.

© Sjaak Verboom, december 2019