Romans geschreven door Sjaak Verboom

De boeken zijn verkrijgbaar bij Bol.com. Klik op de omslag

De Val van de Aleph


In de Val van de Aleph reist de bekende Nederlandse poppenspeler Max Young naar Israel om op het internationale poppenfestival in Jeruzalem te spelen.

Als Max zich meldt bij het Traintheater blijkt het festival te zijn afgelast.

Theatermaakster Ruth Bergman ontfermt zich over de poppenspeler. Zij stelt hem voor om in Israel te blijven en een heel nieuw stuk te maken, om de mensen te bevrijden van de wanhoop.

Max droomt ervan om in de traditie te treden van theatergroepen die actief waren in de joodse ghetto’s tijdens de tweede wereldoorlog. Hij neemt de uitdaging aan. Samen met Ruth trekt hij door het land, op zoek naar materiaal voor zijn voorstelling.

In zijn spel wil Max de dreiging en het onheil tegemoet trede, en het transformeren tot hoop. Maar het voortdurende gevoel van dreiging dat hij onderweg ervaart, ondermijnt zijn creativiteit. Het sloop hem. De neiging om op te geven wordt steeds sterker.

Dan komt Max onverwacht oog in oog te staan met wat hem het meest beangstigt. Hij wordt gedwongen te kiezen. Vluchten? Of de confrontatie aangaan en – met behulp van zijn meest dierbare pop Julie – blijven en vechten voor zijn ideaal?


De Val van de Aleph, een roman van Sjaak Verboom

Uitgeverij Boekencentrum/ Mozaïek – 2005

Blz 255


Brandglas


Brandglas vertelt het verhaal van Paul den Hollander, een voorbeeldige ambtenaar die zijn leven keurig op orde heeft. Dat verandert als hij vriendschap sluit met Ramiz Qorri, een vluchteling uit Kosovo.

Het verleden van Ramiz brengt Paul in verwarring: wat is de grens tussen goed en kwaad, tussen slachtoffer en dader?

Deze vragen worden des te klemmender wanneer Paul zelf Kosovo bezoekt. Zal hij de waarheid onder ogen zien, of verschanst hij zich opnieuw in schijnzekerheden?

In deze vertelling is het ontroerende verhaal van de jonge weduwe Maria verweven, die Ramiz haar liefde schenkt, maar hem ook onmiddellijke weer verliest.


Brandglas, een roman van Sjaak Verboom

Uitgeverij Kok – 2003, Blz 252Droomkind


Droomkind: Stijn Lammers, getrouwd met Karin, is een vrolijk mens. Hij kenschetst zichzelf als ‘succesvol artdirector, levenslustig, opgewekt en romantisch’. Het leven van Stijn komt helemaal op z’n kop te staan door de geboorte van zijn zoon. De tomeloze dertiger is nu plotseling vader…

Opvoeden is een waanzinnig avontuur, maar als zijn kind plotseling doodziek wordt slaat de euforie om in wanhoop. Leven is niet langer vanzelfsprekend. Hoe reageert Stijn als hij zijn kind dreigt te verliezen?

Waarom vlucht hij steeds opnieuw naar zijn oude vriend, Bulgers? En welk geheim draagt Bulgers met zich mee?

Droomkind is een vertelling over de wankele basis van wat wij leven noemen. Het is een met vaart geschreven novelle over het verglijden van de tijd, over de zoektocht naar zekerheid die uitstijgt boven de mens.

Op een dieper niveau is Droomkind een zoektocht naar de mogelijkheden van fictie, van taal.

De novelle is geschreven in opdracht van de BCB en werd in een oplage van achttienduizend exemplaren verspreid tijdens de Boekenweek 2009.


Droomkind, een novelle van Sjaak Verboom

Uitg. BCB, Harderwijk/Mozaïek, Zoetermeer, 2008

ISBN 978 90 239 9262 2; 95 blz